Ovisnosti su kronične i pogubne bolesti, a mlade osobe u posebnoj su opasnosti

Svake  godine od 15. studenog do 15. prosinca temeljem Odluke Ministarstva zdravstva Hrvatski zavod za javno zdravstvo obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. Za vrijeme trajanja mjeseca borbe protiv ovisnosti stručnjaci  nastoje potaknuti  zajednicu na razmišljanje o bolestima ovisnosti s ciljem prevencije i aktivne borbe protiv bolesti ovisnosti.  I Hrvatski Crveni križ  niz godina obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Pod  ovisnostima većina ljudi  pomisli na droge. Brz način života i značajne promjene na globalnoj društvenoj sceni razvile su i nove vrste ovisnosti – ovisnost o internetu, ovisnost o kockanju, klađenju i igrama na sreću.

Ovisnosti su kronične i pogubne bolesti. Ovisnostima posebice su izložene mlade osobe kod kojih je ovisnost izrazito štetna, opasna i pogubna. U hrvatskoj zamjetan je trend porasta konzumiranja alkohola uz vrlo česta opijanja kod mladih osoba, kao i porast ovisnosti o internetu i društvenim mrežama.

Najbolja borba protiv bolesti ovisnosti su aktivnosti koje sprječavaju nastanak ovisnosti. Obitelj, komunikacija, školske i radne sredine su glavna snaga borbe protiv ovisnosti. Za vrijeme mjeseca borbe protiv ovisnosti razmislite o sebi i svojim bližnjima. Ako uočite problem ovisnosti razgovarajte i potražite pomoć stručnih osoba.

Živite zdravo i mislite na svoje zdravlje !

Bookmark the permalink.

Comments are closed