More i ja – prijatelja dva, ekološka akcija čišćenja podmorja

Crveni križ Split predaje izuzetan značaj problemu onečišćenja mora i oceana. Djelujemo s ciljem podizanja svijesti odgovornog ponašanja, a u svrhu smanjenja ugrožavanja okoliša, ekonomije i ljudskog zdravlja na globalnoj i lokalnoj razini.

Jeste li znali da:
– ukupno 70,8 % površine Zemlje čine vodene površine, a od kojih čak 97 % čine oceani i mora
– 80% onečišćenja prouzrokovano je ljudskim djelovanjem s kopna
– u oceanima je identificirano pet otoka smeća
– najveći otok smeća (Veliki tihooceanski) površinom je 11 puta veći od Jadranskog mora
– 11 km ispod morske razine u Marijanskoj brazdi istraživači pronalaze dosad neviđene morske vrsta, ali i plastiku
– Jadransko more treće je najzagađenije more u Europi (po zagađenju mikropalastikom)
– do 2050. godini u morima bi moglo biti više plastike nego riba

Projekt „More i ja – prijatelja dva“ usmjeren je na ekološke akcije prikupljanja otpada s morskog dna, a napravljen je u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križom, Parkom prirode Lastovsko otočje i Općinom Lastovo te je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.
“Park prirode Lastovsko otočje” zbog svoje naglašene krajobrazne vrijednosti i brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa predstavlja jedno od najvrjednijih područja državnog teritorija RH koje traži odgovarajuće vrednovanje i zaštitu.

Na poziv Crvenog križa Split 12 volontera i 5 djelatnika se uputilo na Lastovo gdje nam je podršku pružila Općina Lastovo, Park prirode Lastovsko otočje, Komunalac d.o.o. – Lastovo, hotel Solitudo, ugostiteljski objekti Pece i Porto Rosso, lokalni ronilački centar i volonteri s najjužnijeg hrvatskog naseljenog otoka – Lastova.

Na dvodnevnoj ekološkoj akciji prikupljanja otpada s morskog dna koja se održala 16. i 17. lipnja 2023 godine na otoku Lastovu u mjestu Ubli 11 ronioca pomoglo je uvalama Prehodišča, Kremena i Jurjeva da prodišu punim plućima. Ukupno smo zaronili 37 puta i izvadili nekoliko tona otpada.
Odaziv i podrška 40 sudionika i u ovoj akciji svjedoči koliko su svi svjesni da teže utječemo na uzroke zagađenja, ali da se dobrovoljno i volonterski rado odazivamo kako bismo uklonili posljedice neodgovornog ponašanja, posebno u sredinama u kojima je more ne samo prirodni resurs nego i podrška glavnoj djelatnosti važnoj cijeloj sredini, kao što je turistička djelatnost i na nju navezani poslovi i aktivnosti.

Upravo o tome svjedoči i uspjeh akciju na Lastovu. Crveni križ Split zahvaljuje svim sudionicima ekološke akcije čišćenja podmorja.

Zaronite i Vi s nama kroz galeriju fotografija i uvjerite se kako smo svojim aktivnim primjerom pridonijeli očuvanju i obnavljanju bioraznolikosti morskih i obalnih ekosustava.

_

Ovaj materijal je izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Sadržaj ovog materijala u isključivoj je odgovornosti Hrvatskog Crvenog križa – Gradsko društvo Crvenog križa Split i ni pod kojim uvjetima se ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Bookmark the permalink.

Comments are closed