Crveni križ Split obilježio sto godina djelovanja programom pod nazivom STOLJEĆE HUMANOSTI

Gradsko društvo Crvenog križa Split 13. prosinca svečanim programom obilježilo je sto godina djelovanja u Splitu u Hrvatskom domu Split, a program su svojim dolaskom uveličali uzvanici državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, ravnatelj Županijskog društva Crvenog križa Joško Metličić te ravnatelji gradskih i općinskih društava s područja županije, ravnatelji i predstavnici institucija s kojima surađuje Crveni križ u Splitu Zavoda za hitnu medicinu Splitsko dalmatinske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, Policijske uprava Splitsko-dalmatinska, Područnog ureda civilne zaštite Split, Javne vatrogasne postrojbe grada Splita i Hrvatske Gorska Služba Spašavanja – Stanice Split.

Svečani program, koji je održan u vremenu od 9 do 12 sati, sadržavao je uvodni dio s izvješćem ravnatelja Tomislava Goje te prikazom prigodnog filma o radu Crvenog križa danas, izložbu, tematske panele te dodjelu zahvalnica zaslužnima. Programu se odazvao velik broj suradnika iz drugih institucija i organizacija, podržavatelja, volontera i prijatelja Crvenog križa u Splitu.


Naime, prvi dokumenti o osnivanju splitskog Crvenog križa sežu u 1920. godinu kad su u prvi mjesni Odbor izabrani dr. Jozo Arambašić za predsjednika, pukovnik komandnog Mosta Petrović za potpredsjednika, draguljar Antun Radić za blagajnika te učitelj Lovro Hribar za tajnika. Od tada do danas nije stala humanitarna djelatnost Crvenog križa u Splitu koji je okupljao za organizirano humanitarno djelovanje brojne pojedince, istaknute i angažirane članove društva, ali i anonimce dobre volje i spremne pomoći, ne tražeći ništa zauzvrat.

Danas Crveni križ djeluje i kao operativna snaga sustava civilne zaštite o čemu je u svom izvješću govorio u uvodnom dijelu ravnatelj GD Crvenog križa Split Tomislav Gojo. Tom prigodom istaknuo je kako je program obilježavanja zamišljen kroz tri u današnje vrijeme najprepoznatljivije djelatnosti Crvenoga križa – humanitarnu djelatnost, darivanje krvi te djelovanje u krizama. Istaknuo je, također, kako je u 2021. godini organizacija Crvenog križa u Splitu brojala 17.161 člana, 16 djelatnika, 443 volontera, te je ostvarila 24.015 volonterskih sati što je jednako 1.000 dana u samo jednoj godini. 2021. godina vrijeme je korona krize i potresa na Baniji za koje je prikupljana pomoć, a Interventni tim je odlazio na teren. Osim toga, dok su svi drugi bili zatvoreni u kućama zbog korona krize, djelatnici i volonteri Crvenog križa su ljudima na vrata nosili hranu, lijekove i druge nužne stvari. Crveni križ je bio stalno prisutan i u karanteni, u organizacijskom smislu i u pružanju psihosocijalne podrške. Zahvaljujući svima koji su pridonijeli radu i rastu organizacije Crvenog križa u Splitu ravnatelj Gojo je zaključio: “Crveni križ u svijetu djeluje u 192 nacionalne zemlje, a mi smo ponosni na našu malu gradsku organizaciju koja je u proteklom stoljeću zasigurno promijenila lice ovoga grada, a neka i sljedeće stoljeće bude obilježeno humanošću u znaku Crvenog križa!

Nakon izvješća ravnatelja prikazan je i prigodni desetominutni film s prikazom rada Službi Crvenog križa u današnje vrijeme kroz svakodnevne situacije s kojima se djelatnici i volonteri susreću.
U nastavku programa održana su tri tematska panela kojima je cilj bio informirati i senzibilizirati javnost za teme od posebnog interesa koje se tiču najugroženijih kategorija stanovništva kojima je život u opasnosti izostankom hrane i uopće materijalne pomoći, krvi ili svega navedenog.

Na prvom panelu Stoljeće humanosti u znaku Crvenog križa i partnerskih organizacija na području humanitarnog rada u Splitu sudjelovali su predstavnici institu uz koje je vezano djelovanje Crvenog križa te predstavnici partnerskih organizacija s kojima postoji dugogodišnja suradnja i zajednička briga za najugroženije građane. Među panelistima su bili predstavnica Grada Splita Nađa Mladinić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, član Odbora Crvenog križa Split iz devedesetih te prvi predsjednik Županijskog Crvenog križa Josip Botteri Dini, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov te predsjednik Udruge MOST Drago Lelas, a panelom je moderirala novinarka Ivona Jakić čiji su prvi koraci u novinarstvu vezani uz Crveni križ koji novinarski prati do današnjih dana. Sudionici su istaknuli primjere dobre suradnje i činjenicu da se tijekom proteklog stoljeća organizirala mreža organizacija koje pomažu najugroženije te da je velika snaga u zajednici građana Splita koji u izvanrednim situacijama nesebično pomažu, a organizacije i institucije tu pomoć upravljaju onima kojima je najpotrebnija.

Drugi panel posvećen je temi darivanja krvi budući da je Hrvatski Crveni križ utemeljitelj i promotor dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj, a na području grada Splita organizirano darivanje krvi realizira se u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Split. Na panelu Utemeljitelji i promotori dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj sudjelovao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Split Tomislav Gojo, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split Slavica Dajak, predsjednik Klubova DDK GD Crvenog križa Split Petar Šimunović, izvanredni darivatelj 125 doza krvi i nekadašnji voditelj Kuba DDK Antun Nakić te hrvatski branitelj te počasni član Hrvatskog Crvenog križa Kristian Petric, a panelom je moderirao predsjednik Kluba DDK Kman-Plokite Ivan Pavić. Tom prigodom istaknuto je kako se od početka devedesetih otkad Crveni križ sa Zavodom za transfuzijsku medicinu djeluje organizirano u Hrvatskoj broj davanja udvostručio, ali da su potrebe tolike da je potrebno stalno tražiti nove darivatelje, budući je krv jedini lijek kojem je izvor čovjek i koji se ne može proizvesti. Veliki potencijal darivanja panelisti vide u sveučilišnoj zajednici koja broji veliki broj mladih ljudi. U ovom trenutku godišnje se prikupi oko 12.000 doza krvi.

Obzirom da su proteklih godina izvanredne situacije i katastrofe postale toliko učestale treći panel posvećen organiziranom djelovanju u katastrofama. Na panelu Djelovanje u kriznim situacijama i katastrofama: od bitke kod Solferina 1886. do poplava, potresa, koronakrize i Ukrajinske krize danas sudjelovali su Abdul Hamid Mostafa, porijeklom Sirijac, hrvatski branitelj, član Interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Split, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite u Splitu Srđan Kuščević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Split Darko Gavrić te zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite Grada Splita Marina Protić i načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić. Panelom je moderirao hrvatski alpinist i član HGSS-a Stipe Božić, iskusan u mnogim kriznim situacijama. Panelisti su zaključili kako je planiranje organiziranog djelovanja u mirnim vremenima jamac dobrog organiziranog rada u izvanrednim situacijama, te je i ovaj panel jedan od načina pripreme i podizanja svijesti o važnosti pripreme za krizne situacije poput epidemija, prirodnih katastrofa, rata, nesreća itd.

Na kraju programa dodijeljene su zahvalnice pojedinačnim institucijama za izniman doprinos zajedničkoj suradnji među kojima su: Grad Split, Općina Podstrana, Općina Šolta, Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatski Crveni križ, KBC Split, Zavod za hitnu medicinu Splitsko dalmatinske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije, Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, Područni ured civilne zaštite Split, Javna vatrogasna postrojba grada Splita i Hrvatska Gorska Služba Spašavanja – Stanica Split.

Ovim programom simbolično je obilježeno stoljeće humanog i humanitarnog djelovanja Crvenog križa u Splitu, a u sklopu programa postavljena je i izložba panela koji donose prikaz rada Službi Crvenog križa Split.

Snimka svečanog obilježavanja dostupna je na youtube kanalu Hrvatskog doma Split >> klikni ovdje

Bookmark the permalink.

Comments are closed