Završena obuka novih članova Interventnih timova u Splitu

Na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Split Županijsko društvo Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem organiziralo je obuku novih članova Interventnih timova koja se kroz listopad i studeni održavala u Splitu.

Inače, članovi Interventnih timova općinskih i gradskih društvava kroz svoje djelatnike i volontere djeluju osim na svom području i unutar Županijskog Interventnog tima za djelovanje u katastrofama, a važnost takvog organiziranog djelovanja posebno dolazi do izražaja u izvanrednim situacijama i krizama kakve su poplave, potresi, epidemije, rat i izbjeglička kriza, čemu smo posebno svjedoci proteklih nekoliko godina. Obučenost i spremnost za organizirano djelovanje na terenu pojedinaca i organizacija važan je dio djelovanja operativnih snaga sustava civilne zaštite, čiji je sastavni dio i Crveni križ, a s tim ciljem se i provode ovakve obuke.

Od 25. do 27. studenoga na širem području grada Splita održan je intenzivni program obuke u kojem su sudjelovale 32 osobe ispred 6 gradskih društava Crvenog križa: Split, Brač, Imotski, Vrlika, Vrgorac i Kaštela te su stekli znanja i vještine za djelovanje u kriznim situacijama.

Proces obuke odvijao se kroz listopad i studeni 2022. godine i sastojao se od teoretskog i praktičnog dijela u kojem su polaznici imali priliku upoznati se i usvojiti znanja na temu Prve pomoći, Službe traženja, Psihosocijalne podrške, Osnova djelovanja, ustroja, organizacije i koordinacije Interventnih timova Crvenog križa, Radio komunikacije, Prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći, Smještaja i zbrinjavanja izmještenog stanovništva, Sigurnosti, samozaštite i osnova higijenskog ponašanja u terenskim uvjetima itd.

Obuka kandidata započela je osnovnim tečajem Prve pomoći u ponedjeljak 17. listopada koji je vodila dr. Zdenka Rogošić (Gradsko društvo Crvenog križa Split) tijekom listopada, a završnu edukaciju od 25. do 27. studenoga vodili su iskusni edukatori Ivan Usmiani (Hrvatski Crveni križ), Silvana Nikolić (Gradsko društvo Crvenog križa Split), Franka Troskot (Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na moru) i Tanja Marinković (Gradsko društvo Crvenog križa Split).

Praktični dio završne vježbe 27. studenog koordinirali su ravnatelj Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije Joško Metličić te Andrej Kovač i Tanja Marinković iz Gradskog društva Crvenog križa Split, a sastojao se od pripreme izlaska na teren, procjene situacije i potreba, podizanja naselja, prikupljanja, podijele i pružanja pomoći. Tom prigodom Daniel Lolić iz Gradskog društva Crvenog križa Split na terenskoj vježbi demonstrirao je korištenje mobilne kuhinje.


Kandidati za obuku za nove članove Interventnih timova prijavljivani su od strane društava Crvenog križa, ali i putem Javnog poziva upućenog svim zainteresiranim građanima 28. rujna. Od ukupno prijavljena 43 kandidata cjelokupnu osnovnu obuku završila su 32 polaznika te je za toliki broj veći broj članova Interventih timova na području Splitsko-dalmatinske županije.

Kroz ovakve edukacije Gradsko društvo Crvenog križa Split zajedno s djelatnicima i volonterima radi na podizanju razine spremnosti i ublažavanja posljedica kriznih situacije na zdravlje, život i socijalnu sigurnost zajednice.

Crveni križ Split ponosno ističe da se nakon 30-satne obuke našem Interventnom timu pridružilo 17 novih članova.

Bookmark the permalink.

Comments are closed