Osnovan Operativno informativni centar Splitsko-dalmatinske županije za raseljene osobe iz Ukrajine

Zaključkom Stožera Splitsko-dalmatinske županije 17. ožujka osnovan je Operativno informativni centar Splitsko-dalmatinske županije (OIC SDŽ) u cilju organiziranja sustava za pomoć raseljenom stanovništvu iz Ukrajine, a isti će djelovati na adresi Gradskog društva Crvenog križa Split, Ruđera Boškovića 28, 2. kat, od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 15 sati.

Zadaća je Centra objediniti sve podatke o pravima i pomoći koja proizlazi iz statusa privremene zaštite koji je Republika Hrvatska zajedno s drugim članicama Europske unije osigurala sukladno međunarodnom pravu ugroženim osobama s područja Ukrajine zbog izvanrednih ratnih zbivanja u njihovoj domovini.

U radu Operativno informativnog centra sudjelovat će Stožer civilne zaštite SDŽ te Društvo Crvenog križa SDŽ i Gradsko društvo Crvenog križa Split, a sukladno području djelovanja MUP s tijelima Ravnateljstvo civilne zaštite i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, Dom zdravlja SDŽ, Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ, Klinički bolnički centar Split, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Split, Centar za socijalnu skrb Split, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ,  Hrvatska gorska služba spašavanja Split i Stožer civilne zaštite Grada Splita.

Prvi sastanak svih uključenih u rad Operativno informativnog centra održan je 23. ožujka, a sastanku koji je vodio načelnik Stožera civilne zaštite SDŽ Damir Gabrić odazvali su se predstavnici svih imenovanih institucija u sastav Centra. Pritom je Gabrić naglasio kako je zadaća Operativno informativnog centra prikupljanje, objedinjavanje i pristup svim informacijama o pravima koja proizlaze iz statusa privremene zaštite, a obveze predstavnika sadržane su u dostupnosti, osiguravanju informacija i rješavanju problema u svom djelokrugu rada. Ravnatelj Crvenog križa Split Tomislav Gojo izvijestio je o dosad poduzetim aktivnostima prema raseljenom stanovništvu iz Ukrajine na našem području koje su ukazale na potrebu osnivanja Operativno informativnog centra, a Tanja Marinković, voditeljica i koordinatorica Službe kriznih situacija Crvenog križa Split izložila je pregled dostupnih informacija za raseljene osobe iz Ukrajine poput privremene zaštite, zapošljavanja i socijalne skrbi, zdravstvene zaštite, smještaja, obrazovanja, tečaja hrvatskog jezika, humanitarne pomoći, i drugih oblika pomoći.

Centar će se sastajati jednom tjednu u Crvenom križu Split radi analize opažanja situacije i razmjene i dopune informacija potrebnih za rad svih nadležnih institucija, a radi osiguravanja što bolje i ažurnije organizirane potpore raseljenom stanovništvu iz Ukrajine koje se nalazi na području Splitsko-dalmatinske županije. U koordinaciji svih institucija uključenih u rad Operativno informativnog centra sudjelovat će predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite i Crvenog križa Split.

Kontakt: Operativno informativni centar Splitsko-dalmatinske županije (OIC SDŽ)
Telefon: + 385 21 489 464
Mobitel: +385 91 613 8887 /Whatsapp/Viber/Telegram
E-mail: ukrajinska-kriza@crvenikriz-split.hr
Web: www.crvenikriz-split.hr

IMG-20220323-WA0002 IMG-20220323-WA0005

Bookmark the permalink.

Comments are closed