Aktivnosti Službe traženja GDCK Split od početka rata u Ukrajini

Služba traženja jedna je od najstarijih djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa sa zadaćom izvještavanja o žrtvama oružanih sukoba i provođenja postupaka traženja nestalih osoba te omogućavanja uspostavljanja što bržeg kontakta među razdvojenim članovima obitelji.

Aktivnosti na obnavljanju obiteljskih veza predstavljaju opći pojam koji obuhvaća niz radnji čiji je cilj sprečavanje razdvajanja i nestanka osoba, održavanje kontakata između članova obitelji te rasvjetljavanje sudbine osoba koje se vode kao nestale.

Rat u Ukrajini pokrenuo je val raseljavanja ukrajinskog stanovništva. Gotovo 3.5 milijuna ljudi izbjeglo je od početka ratnih sukoba, a njih gotovo 10.000 svoj privremeni dom pronašli su u Hrvatskoj što je aktiviralo i Službu traženja splitskog Crvenog križa kako bi popisali sve raseljene ukrajinske stanovnike koji su se smjestili na području grada Splita, općine Podstrana i otoka Šolte s ciljem pružanja humanitarne pomoći, obnove obiteljskih veza ugroženih uslijed ratnih zbivanja, psihosocijalne podrške i dobrodošlice u našu domovinu.

U Gradskom društvu Crvenog križa Split trenutno na poslovima Službe traženja rade dva djelatnika uz dvije volonterke educirane za poslove Službe traženja.

Aktivnosti Službe traženja

Raseljenom stanovništu na našem području djelovanja dijelimo službene dostupne informacije o ostvarivanju prava raseljenog stanovništva te im pomažemo u postupcima prijave boravka i ostvarivanja prava

Evidentiramo osobe u Službi traženja kako bismo izradili preventivnu bazu podataka o osobama raseljenim iz Ukrajine koja može pomoći u obnavljanju obiteljskih veza

Evidentirane osobe ostvaruju pravo na pomoć Crvenog križa u obliku paketa hrane i higijene, dječjih potrepština i  psihosocijalne podrške za sve kojima je to potrebno, a posebnu pažnju posvećujemo djeci, osobito onima bez pratnje.

Obitelji, pojedince i grupe smještene na području grada Splita, općine Podstrana i otoka Šolte redovito posjećujemo kako bismo razgovarali s njima te im dostavili sve potrebno – humanitarne pakete hrane i higijene, igračke za djecu,  pelene, odjeću i obuću.

Zajedno za djelatnicom za psihosocijalnu podršku pomažemo u integraciji i ponovnom uspostavljanju svakodnevnice, ma kako ona različita bila od onoga na što su navikli.

Od početka ukrajinske krize 180 osoba upisano u evidenciju Službe traženja GDCK Split, a preko 50 osoba posjetilo nas je u potrazi za informacijama, a da pritom nisu trebale našu materijalnu pomoć. Na naš telefon dobili smo preko 250 poziva vezanih za evidentiranje i ostvarivanje prava prilikom boravka u Hrvatskoj.

20220315_114510

20220315_114531

Bookmark the permalink.

Comments are closed