Održana edukacija “Slučajni spasilac: spašavanje i prva pomoć” za trenere pri Hrvatskom vaterpolskom savezu

Gradsko društvo Crvenog križa Split odazvalo se pozivu Hrvatskog vaterpolskog saveza da održi edukaciju za trenere pod nazivom “Slučajni spasilac”. Edukacija je održana u sklopu Seminara za trenere pri Hrvatskom vaterpolskom savezu u Splitu koji se odvijao od 8. do 10. rujna. Ove godine, 10. rujna obilježava se Svjetski dan prve pomoći, koji se tradicionalno obilježava drugu subotu u mjesecu rujnu, te je upravo tog dana održana radionica u izvedbi stručnjaka i volontera Crvenog križa Split.

To je ujedno i nastavak suradnje Crvenog križa s Hrvatskim vaterpolskim savezom i Udrugom vaterpolskih trenera koja je prvotno realizirana kroz izdanje Priručnika za trenere vaterpola i ostalih vodenih sportova nazvanog  “Pružanje prve pomoći” objavljenog u prosincu 2021. godine. Priručnik je nastao kao potreba za integriranjem znanja o prvoj pomoći i spašavanju osoba iz vode za trenere vodenih sportova, a održana edukacija za trenere u Splitu pomogla je usavršavanju opisanih radnji i protokola u kriznim situacijama na vodi i u blizini vode.

Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te je ključna za identitet Pokreta Crvenog križa širom svijeta, a sukladno Zakonu o Crvenom križu i jedna od javnih ovlasti tj. područja rada Crvenog križa. Upravo iz toga Crveni križ crpi autoritet u educiranju stručne javnosti i laika za teme prve pomoći.

Uvodno izlaganje na temu spašavanja u sklopu edukacije “Slučajni spasilac” pripremila je voditeljica i koordinatorica kriznih situacija Gradskog društva Crvenog križa Split, regionalna koordinatorica spasilačke službe Tanja Marinković. Tom prigodom istaknula je kako se poštujući glasovitu uzrečicu “znanje je moć” pokazuje da znanje spašavanja osoba iz vode i pružanja prve pomoći u vodenom svijetu postaje znanje i vještina s kojima profesionalci, ali i amateri u vodenim sportovima privatno i poslovno mogu izgraditi još sigurniju i zdraviju zajednicu.

Seminar-za-trenere (03)

Predavanje iz Prve pomoći održala je liječnica Zdenka Rogošić, voditeljica Službe zdravstvenih programa Gradskog društva Crvenog križa Split, s dugogodišnjim iskustvom vođenja Tečajeva prve pomoći. Podučavajući prvoj pomoći, s posebnim naglaskom na stanja vezana uz vodene sportove, istaknula je kako svi mogu spasiti nečiji život, a ne samo liječnici. Za to je važno upoznati se s osnovnim znanjima i protokolom iz prve pomoći, a u svijetu sporta posebni naglasak je na brizi za sigurnost ali i neprestanom educiranju stručnih sportskih djelatnika koji usvajajući znanja iz prve pomoći mogu prepoznati opasna stanja, djelovati preventivno, a u slučaju nužde spasiti život i ublažiti posljedice radi bržeg oporavka. Asistenciju dr. Rogošić pružile su liječnice Dora Knezović i Katija Biskupović.

Seminar-za-trenere (01) Seminar-za-trenere (02)

Nakon uvodnih izlaganja održane su radionice na tzv. radilištima na kojima su djelatnici i volonteri Crvenog križa simulirali ozljede i stanja te su polaznici seminara imali prigodu aktivno sudjelovati na radilištima kao žrtve ili spasioci. U takvom slikovitom i praktičnom prikazu stanja i ozljeda lakše se usvajaju znanja iz teoretskog dijela.

Važnu ulogu u praktičnom dijelu predavanja prve pomoći ima i tzv. realistični prikaz ozljeda (RPO) za koji je specijalizirana Žana Kožul uz asistenciju Danijele Mandekić. Ulogu sudca na radilištima imali su Lara Barić i Andrej Kovač.

Demonstrator spasilačkih aktivnosti bio je spasilac Jure Vranić, a u području prve pomoći asistirali su volonteri Filip Miličević, Anja Derani, Luna Milas Caktaš i Szofi Pincolić.

Seminar-za-trenere (04) Seminar-za-trenere (4) Seminar-za-trenere (5) Seminar-za-trenere (6) Seminar-za-trenere (7) Seminar-za-trenere (8) Seminar-za-trenere (9) Seminar-za-trenere (10) Seminar-za-trenere (11) Seminar-za-trenere (14) Seminar-za-trenere (15) Seminar-za-trenere (16) Seminar-za-trenere (3)

Bookmark the permalink.

Comments are closed