Ne trebaš biti liječnik da bi spasio život!

Svake godine, druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Prigoda je to da posvijestimo kako možemo spasiti nečiji život poznajući osnove prve pomoći. Jedan od načina je i pružanjem prve pomoći uz pomoć Automatskog vanjskog defibrilatora poznatijeg pod kraticom AVD.

Automatski vanjski defibrilator (AVD) je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem. Korištenje uređaja nije rezervirano samo za zdravstvene djelatnike, nego i za ostale budući da današnji modeli sadrže glasovne i vizualne upute na hrvatskog jeziku, prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života.

AVD-uređaji nalaže se na javnim površinama, a u Splitu su dostupni na sljedećim lokacijama:

– Ljekarna Farmacia (Pazar, Hrvojeva 2)
– Bazeni Poljud (VIII. Mediteranskih igara 21)
– Zapadna obala (u prostorijama Splitske obale d.o.o.)
– Turistička zajednica na Rivi (Obala Hrv. narodnog preporoda 9)
– Ribarnica – glavni ulaz (Obala kneza Branimira 17)
– Zgrada Gradske uprave (Obrov 2)

PRVA POMOĆ je najstarija tradicionalna aktivnost Crvenog križa i javna ovlast prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu. U Gradskom društvu Crvenog križa Split kontinuirano se organiziraju tečajevi, seminari, predavanja i obuke iz područja Prve pomoći kako bi se pripremilo građane, neprofesionalace da spremno pristupe ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi i pravilnom primjenom prve pomoći do dolaska stručnog medicinskog osoblja spase život i skrate vrijeme liječenja odnosno oporavka osobe.

#SvjetskiDanPrvePomoći

AED

Bookmark the permalink.

Comments are closed