Na splitskoj rivi obilježen Svjetski dan oživljavanja

Uoči Svjetskog dana oživljavanja, koji se obilježava 16. listopada, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Split na splitskoj rivi održao je javno-zdravstvenu akciju. Tom  prigodom građanima su podijeljeni informativni letci o važnosti i načinima brzog reagiranja u slučaju potrebe oživljavanja, a predstavnici Hitne pomoći i Crvenog križa bili su dostupni za pitanja i upute.

Osim toga, održana je i demonstracija oživljavanja unesrećene osobe te upotreba automatskog vanjskog defribilatora (AVD) čime se može spasiti život osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj, a građani su mogli sudjelovati u pokaznoj vježbi u radu s defibrilatorom i simulaciji tehnike oživljavanja na profesionalnim lutkama.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzročnik smrti, a brzom reakcijom unutar tri do pet minuta i ranom defibrilacijom moguće je spasiti život ili smanjiti posljedice bolesti, što je razlog održavanja ovakve demonstracijske vježbe.

AVD uređaj dostupan je na javnim lokacijama, jednostavan je za upotrebu, procjenuje srčani ritam i daje upute za reanimaciju na hrvatskom jeziku. U Splitu su uređaji dostupni na sljedećim lokacijama:
– Ljekarna Farmacia (Pazar, Hrvojeva 2)
– Bazeni Poljud (VIII. Mediteranskih igara 21)
– Zapadna obala (u prostorijama Splitske obale d.o.o.)
– Turistička zajednica na Rivi (Obala Hrv. narodnog preporoda 9)
– Ribarnica – glavni ulaz (Obala kneza Branimira 17)
– Zgrada Gradske uprave (Obrov 2).

Cilj akcije je podizati svijest u društvu o srčanom zastoju, a ovogodišnji moto je: “Svi građani svijeta mogu spasiti život“.

01 02 03 04 05 06 07

Bookmark the permalink.

Comments are closed