Kinoprojekcija ukrajinskog filma “Mavka – Čuvarica šume” za djecu iz Ukrajine u Splitu u organizaciji Crvenog križa i CineStara Mall

U sklopu obilježavanja Tjedna Crvenog križa u Splitu Gradsko društvo Crvenog križa Split u suradnji s tvrtkom CineStar Mall 9. svibnja organiziralo je sudjelovanje na kinoprojekciji animiranog ukrajinskog filma “Mavka – Čuvarica šume” za djecu iz Ukrajine smještenu na području Splita.

Crveni križ Split od početka agresije na Ukrajinu i izbjegličkog vala na svom području skrbi o ukrajinskom stanovništvu u Splitu, a na poseban način organizira i osmišljava programe namijenjene djeci u cilju podrške, socijalizacije i njegovanja pozitivnih iskustava kako bi im boravak u našem gradu bio što ugodniji.

Kinoprojekcija animiranog ukrajinskog filma organizirana je u suradnji s CineStarom koji je za ovu prigodu ukrajinskoj djeci donirao ulaznice, kokice i piće. Riječ je o akciji podrške tvrtke CineStar kojom ukrajinskoj školskoj djeci doniraju ulaznice i menu za sudjelovanje na projekciji ovog animiranog ukrajinskog filma, na čemu im je i Crveni križ Split iznimno zahvalan.

Film “Mavka – Čuvarica šume” je računalno-animirani fantastični film iz 2023. koji su režirali Oleh Malamuzh i Oleksandra Ruban, a koji se temelji na poetskoj drami “Šumska pjesma” pjesnikinje Lesje Ukrajinke. Film crpi inspiraciju iz ukrajinske i slavenske narodne mitologije, ali u suvremeno vrijeme progovara o dobru i zlu. Uloga glavnog lika Mavke je zaštititi zelenu šumsku oazu i njezino sveto srce od napada i štetnih utjecaja vanjskoga svijeta. No, kada se zaljubi u čovjeka, skromnog i talentiranog mladog seoskog glazbenika Lukasa, Mavka je primorana suočiti se s nemogućim izborom. Mora birati između ljubavi i svoje dužnosti čuvarice Srca šume. Film je namijenjen mladoj ali i odrasloj publici jer kroz animirane likove oživljava ukrajinske i slavenske narodne motive, ali i otvara aktualna pitanja čovjekova izbora dobra i uloge u društvu i svijetu.

Na projekciji je sudjelovalo 20-ak djece iz Ukrajine s pratnjom od kojih je ovo nekima bio i prvi posjet kinu ikad, a program je osmislila voditeljica Službe mladih Crvenog križa Split Silvana Nikolić.

Bookmark the permalink.

Comments are closed