Edukacija za djecu iz Ukrajine iz Prve pomoći održana u Hotelu Zagreb u Duilovu

Edukacija pod nazivom “Stječemo znanja i vještine iz područja Prve pomoći” održana je u Hotelu Zagreb na području Duilova u Splitu, a u programu je sudjelovalo dvadesetak mladih Ukrajinaca sportaša koji su smješteni u Hotelu Zagreb od početka ratne agresije na Ukrajinu, a kojima Crveni križ Split pruža podršku i sukladno potrebama organizira pomoć ili podršku. Jedan od takvih programa jest i ova edukacija o prvoj pomoći organizirana u sklopu Tjedna u Crvenog križa u kojem se građani diljem Hrvatske upoznaju s misijom, vizijom, vrednotama i humanitarnim radom Crvenog križa.


Cilj ovog edukacijskog programa bio je demonstrirati temeljnu djelatnost po kojoj je Crveni križ poznat, a to je djelatnost obuke iz područja Prve pomoći. To je skup svih onih čina i postupaka koje laik, nemedicinski djelatnik čini u pružanju pomoći unesrećenoj osobi do dolaska hitne pomoći i/ili stručnih zdravstvenih djelatnika, a kojima se može spasiti nečiji život ili umanjiti posljedice ozljeda itd. Upravo stoga važno je da što veći broj pojedinaca svlada osnove Prve pomoći kako bi mogao pomoći drugima i sebi u izvanrednim situacijama koje traže hitno, ali znalačko postupanje.

Programu su se odazvali mladi sportaši iz Ukrajine koji su rado i angažirano sudjelovali u teoretskom i praktičnom dijelu obuke Prve pomoći za laike koji su na terenu izvodili volonteri Crvenog križa Katarina Meštanek, Marina Vrgoč, Marko Marijan Pleić te predstavnici Crvenog križa Split na državnom Natjecanju mladih HCK 13. svibnja, ekipa IV. gimnazije Marko Marulić koji su sudjelovali demonstrativnim vježbama. Uz mlade sudionike iz Ukrajine bila je Anastasiya Saltavets iz Šahtar Akademije.

Bookmark the permalink.

Comments are closed