U O.Š.Dugopolje održana pokazna vježba povodom obilježavanja Dana civilne zaštite

U subotu je u Dugopolju održana velika pokazna vježba koju su organizirali Općina Dugopolje i Područni ured za zaštitu i spašavanje Split, a u kojoj su sudjelovali Državna uprava zaštite i spašavanja, Javna vatrogasna postrojba Split, DVD Dugopolje, Interventni tim Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, Ustanova hitne pomoći SDŽ, Policija SDŽ i Hrvatska gorska služba spašavanja.

img_2177Naime, vježba je održana u osnovnoj školi u Dugopolju, a povod je obilježavanja Dana civilne zaštite. Naprijed navedene službe su demonstrirale svoje zajedništvo i moć snalaženja u kriznim situacijama, a njihovu je “akciju” pratilo stotinjak ljudi, pretežno djece koja su priliku iskoristila za penjanje po vatrogasnim vozilima, ali i igru s psom Asteriksom, članom HGSS-a

Procijenili smo da je područje Zagore možda zahtjevniji teren za izvesti ovakvu vježbu i nastojali smo kroz radne sastanke učiniti da situacija izgleda što kompliciranija i da se uključe sve postrojbe; zaista, jako dobar je posao napravljen, pogotovo što se radi o osnovnoj školi i djeci, akcija je dobro napravljena kao plan evakuacije škole i kao plan stožera zaštite i spašavanja općine Dugopolje – rekao nam je Stipe Rogošić, zamjenik načelnika općine Dugopolje dodavši kako mu je žao što više medija nije odlučilo ispratiti ovu hvalevrijednu vježbu.

img_2241Voditelj splitske stanice HGSS-a istaknuo nam je važnost prezentiranih vježbi.

Ovakve vježbe pokazuju koliko su ove službe, konkretno u našoj županiji međusobno koordinirane, koliko su u sposobnosti surađivati i osim toga vrlo je bitno dokazati koliko tko i tko što konkretno radi. Tako možemo vidjeti u slučaju nesreće tko bi zapravo trebao sudjelovati i tko bi trebao biti vodeći tim u ovakvim situacijama. Veoma je važno i da se službe predstave na ovakav način kako bi lokalne samouprave vidjele jesu li sposobne za ovakve situacije – kazao nam je Frane Bebić, pročelnik HGSS-a stanice Split.

img_2220Pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Split Srđan Kuščević je istaknuo kako je vježba najviše koristila mališanima, kako bi se naučili ponašanju u sličnim situacijama.

Dugopolje ima jako dobru suradnju s područnim uredom za zaštitu i spašavanje Split, tako da smo ove godine odredili da ove godine Dugopolje bude odredište ove vježbe u našoj županiji. Vježbe su jako korisne jer se odigravaju sa realnim scenarijem i još jedna jako važna stvar, kroz vježbu se izvršila evakuacija djece iz osnovne škole. To je jako važno prvenstveno zbog djece kako bi se naučila ponašati u ovakvim situacijama – pojasnio je Kuščević.

img_2211
Voditelj Interventnog tima Crvenog Križa Splitsko-dalmatinske županije Joško Metličić je dodao kako je važno redovito obavljanje pokaznih vježbi, prije svega kako bi se timovi međusobno što bolje uskladili, te na “pravom” terenu disali kao jedan.

Ovakve vježbe su i više nego poželjne. Svjedoci smo raznih kriznih situacija koje su nam se dogodile unazad nekoliko godina, od poplava u Slavoniji do trenutne migrantske krize i baš zbog takvih nemilih scenarija su ove vježbe potrebne. Zahvaljujući njima, surađujemo s kolegama iz drugih službi i jednostavno nam ove aktivnosti ulaze u rutinu i zahvaljujući njima ćemo biti spremni pravovremeno i pravilno reagirati – zaključio je Metličić.

__
Članak preuzet s portala DalmacijaNews | Autor članka: Marko Šarić | Foto: Marko Šarić

Bookmark the permalink.

Comments are closed