Održano 24. gradsko Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa: pobjednici OŠ Sućidar i IV. gimnazija Marko Marulić

U OŠ Ravne Njive-Neslanovac 4. ožujka održano je 24. gradsko Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa u Splitu na kojem je sudjelovalo 14 ekipa, 8 osnovnih škola i 6 srednjih škola, ukupno 84 natjecatelja, a u natjecanju su sudjelovali u kategoriji Pomladak OŠ Blatine-Škrape, OŠ Brda, OŠ Lučac, OŠ Manuš, OŠ Mejaši, OŠ Pojišan, OŠ Sućidar i OŠ Žnjan-Pazdigrad te u kategoriji Mladi IV. gimnazija Marko Marulić, Elektrotehnička škola, Privatna srednja škola Marko Antun de Dominis, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, III. gimnazija i Turističko-ugostiteljska škola.

Na samom početku nazočne je u ime organizatora pozdravio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Split Tomislav Gojo koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se natjecanje ponovno održava uživo nakon stanke uzrokovane pandemijskim razlozima. Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa od svog osnutka bila su mjesta ne samo učenja o pokretu Crvenog križa i svladavanju vještina iz prve pomoći, nego i mjesta druženja i sklapanja novih prijateljstava, a posljedično i razlog kasnijeg volontiranja. Obzirom na vedru atmosferu među natjecateljskim ekipama ovogodišnjeg gradskog Natjecanja mladih HCK ravnatelj Gojo je istaknuo optimizam kako će se isto nastaviti i u budućnosti.

Natjecanje se organizira u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a u programu otvaranja predstavnica Agencije viša savjetnica Mija Ožić istaknula je podršku svim pedagoškim djelatnicima – volonterima Crvenog križa koji su marljivo pripremali svoje školske ekipe za natjecanje kao i mladim natjecateljima zbog pokazanog znanja i interesa.

U ime domaćina natjecanja u OŠ Ravne Njive-Neslanovac prigodnu riječ uputila je profesorica Silvana Mijić izražavajući zadovoljstvo što je ovogodišnje natjecanje održano upravo u njihovoj školi te je izrazila čestitke organizatoru na dobroj organizaciji.

Ovogodišnje 24. gradsko Natjecanje mladih HCK otvorio je pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić koji je tom prigodom rekao kako su ovakvi programi za mlade iz osnovnih i srednjih škola razlog budućeg optimizma obzirom na interes mladih natjecatelja za teme humanosti i pomaganja drugima kakve promiče pokret Crvenog križa.

Samo natjecanje, koje je trajalo od 10 do 13 sati, sastoji se iz provjere teoretskog znanja putem pisanog testa te praktične provjere znanja iz pružanja prve pomoći na radilištima. Osim natjecatelja u program su uključena i druga školska djeca koja su bila u ulozi tzv. markiranata na kojima je tim za realistični prikaz ozljeda Crvenog križa Split vjerno dočarao ozljede koje su bile dio praktičnog dijela natjecanja. U programu natjecanja uz djelatnike Crvenog križa Split, sudjelovao je i velik broj volontera, sudci, povjerenici Crvenog križa u školama koji pripremaju natjecanja, kao i mladi volonteri koji vode programe priprema za natjecanje te druge volonterske aktivnosti, ukupno oko 200 sudionika.

Ovogodišnji pobjednici 24. gradskog Natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa su:

Kategorija Pomladak

OŠ Sućidar – 1. mjesto 

OŠ Mejaši – 2. mjesto

OŠ Blatine-Škrape – 3. mjesto

Kategorija Mladi

IV. gimnazija Marko Marulić – 1. mjesto

III. gimnazija – 2. mjesto

Turističko-ugostiteljska škola – 3. mjesto 

Pobjednici OŠ Sućidar i IV. gimnazija Marko Marulić u travnju će se natjecati na Međužupanijskom natjecanju u Dubrovniku.

Organizatori natjecanja su društva Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatski Crveni križ, Agencija za odgoj i obrazovanje te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a natjecanje se održava u skladu s Vremenikom natjecanja i smotri. Natjecanje je sastavni dio programa Odgoja za humanost s ciljem odgoja mladih na polju solidarnosti, humanosti, međusobnog pomaganja, poštivanja ljudskog bića, unaprjeđenja i zaštite zdravlja i aktivnog doprinosa mladih u zajednici kojeg Crveni križ provodi u suradnji sa školama. Kod djece i mladih od najranije dobi ovakvim aktivnostima nastoji se poticati interes za humano djelovanje u izvanrednim situacijama, posebno uvažavajući povećani rizik opasnosti izazvanih prirodnim katastrofama. Osposobljavanja mladih za izvanredne situacije u kojima im stečena znanja iz područja humanih vrednota kao i praktična znanja iz područja pružanja prve pomoći  pomažu u aktivnom i odgovornom sudjelovanju u društvu. Program natjecanja provodi se još od 1996. godine, a u natjecanjima je do sada sudjelovalo više od 120.000 mladih u Hrvatskoj. To je ujedno i najčešći način na koji se mladi upoznaju s najvećim humanitarnim pokretom na svijetu – organizacijom Crvenoga križa i volontiranjem.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed