Nastavak suradnje splitskog Crvenog križa i udruge Crveni nosovi klaundoktori za djecu iz Ukrajine

Nakon održanog prigodnog programa za djecu iz Ukrajine u lipnju ove godine u Splitu, koji su izveli članovi udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori u koordinaciji s Gradskim društvom Crvenog križa Split, interaktivni program scenskih radionica klaundoktora nastavio se od 18. do 22. srpnja u kolektivnom smještaju u Splitu. Split je s početkom agresije na Ukrajinu postao privremeni dom više stotina mladih sportaša iz nekoliko ukrajinskih sportskih klubova koji su na ovom području zaštitu potražili u pratnji trenera, skrbnika ili roditelja. Kako bi im boravak bio što ugodniji, osim smještaja, prehrane i osnovnih potrepština, primarno su osigurani uvjeti za nastavak sportskih aktivnosti i školovanja za vrijeme trajanja nastave, ali su im ponuđeni različiti programi koji služe rasterećivanju atmosfere i pomoći u nadilaženju stresne ratne atmosfere zbog koje su izbjegli.

Jedna od takvih aktivnosti je i ona udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori koji petodnevnim interaktivnim radionicama cirkuskih vještina pod nazivom “Cirkus Smile” (/Cirkuski osmijeh/) u sklopu programa “Local Emergency Smile” donose radost i pružaju potrebnu psiho-socijalnu pomoć djeci i odraslima koji se nalaze u teškim i kriznim situacijama. U dvosatnim radionicama tijekom pet dana okupili su djecu u manje skupine i ponudili im programe i sadržaje za razvoj vještina i prilagodbe na nove okolnosti života. U koordinaciji s Gradskim društvom Crvenog križa Split, djeca iz Ukrajine uvježbavala su i usavršavala razne trikove, žongliranje, vrćenje letećih tanjura i traka, sve pod budnim okom dr. Danice sa Skalica i dr. Nadjimira Dobrića.

Ovakvim aktivnostima im odvraćamo pažnju od crnih misli te im stvaramo mogućnost da se opet osjećaju i budu djeca. Dvosatne radionice cirkusnih vještina pomogle su im da se maknu u neki drugi svijet, da se zabave i razvesele i što je najbitnije, barem nakratko zaborave nevolje koje su ih zadesile.” Istaknula je Dajana Džafo, klaundoktorica Danice sa Skalica. Nakana je udruge CRVENI NOSOVI na ovaj način djeci iz Ukrajine razvedriti ljetne dane i omogućiti da ih provedu u druženju i veselju, osnažujući ih svakom novom naučenom vještinom.

Da je takvo što potrebno istaknula je i Silvana Nikolić, voditeljica službe rada s mladima GDCK Split: “U provedbi programa psiho-socijalne podrške raseljenoj djeci Ukrajine, Gradsko društvo Crvenog križa Split surađuje s CRVENIM NOSOVIMA klaunovima doktorima koji svojim aktivnostima uljepšavaju svakodnevicu djeci u kolektivnim smještajima. Klaunovidoktori vraćaju osmijeh na dječja lica, čine svakodnevicu radosnijom i bezbrižnijom, upravo onakvom kakva bi trebala biti u dječjoj dobi. U prisustvu klaunova djeca su opuštena, razigrana i sretna. Želimo im zahvaliti na toj mogućnosti u ime djece i njihovih roditelja ili skrbnika, kojima pružamo podršku od prvog dana.”

Radionice razvoja socijalnih vještina kroz tehnike cirkuskog smijeha i vještina pohađalo je oko 50 djece iz Ukrajine.

Crveni-nosovi

Bookmark the permalink.

Comments are closed