Evidentiranje raseljenog stanovništva iz Ukrajine i ratom pogođenih zemalja u Crvenom križu u Splitu

Na adresi Ruđera Boškovića 28, 2. kat, Crveni križ Split svakodnevno popisuje raseljeno stanovništvo iz Ukrajine i ratom pogođenih zemalja u cilju pružanja humanitarne pomoći, obnove obiteljskih veza ugroženih uslijed ratnih zbivanja, psihosocijalne podrške i dobrodošlice izbjeglom stanovništvu koje je smješteno na području grada Splita.

U Crvenom križu Split građani iz Ukrajine i pogođenih zemalja mogu dobiti informacije o pravima osiguranim postupkom privremene međunarodne zaštite koji uključuje vizu u trajanju od godine dana, s mogućnosti produženja. Također, Republika Hrvatska donijela je odluku o dostupnosti zdravstvene zaštite kao i obrazovanja i pedagoške skrbi u vrtićima za djecu. Hrvatski zavod za zapošljavanje omogućio je reguliranje radnih prava u cilju ublažavanja posljedica raseljavanja zbog ratnih zbivanja u Ukrajini u uključenje u tržište rada u sredini u kojoj su potražili zaštitu nakon bijega iz domovine.

Najveći broj evidentiranih građana smještenih u Splitu su majke s djecom i stariji članovi obitelji koji su u pratnji, a napustili su svoje domove u strahu za egzistenciju. Crveni križ Split upravo u cilju olakšanja ovih okolnosti prikuplja i humanitarnu pomoć u Spaladium areni namijenjenu prvenstveno raseljenom stanovništvu iz Ukrajine na području Hrvatske, a građani Splita se različitim pojedinačnim i skupnim inicijativama odazivaju na ovaj apel pomoći. Centar za kulturu i obrazovanje Zlatna vrata u suradnji s Udrugom za ukrajinsku kulturu CVIT organizirao je besplatni Tečaj hrvatskog jezika koji će započeti 21. ožujka na adresi Centra Zlatna vrata, a moći će se pratiti i on-line.

20220315_114510 20220315_114531

Bookmark the permalink.

Comments are closed