Aktivirana Spasilačka služba Crvenog križa na plaži Žnjan

Na najvećoj gradskoj plaži Žnjan u Splitu Crveni križ Split i ove godine organizirao je Spasilačku službu koju čini tim od 7 licenciranih spasilaca. Voditelj spasilačke službe nalazi se na lokaciji spasilačke postaje na Žnjanu, a spasioci svoj posao obavljaju nadzorom s tornjeva ili neposredno s plaže. Prepoznatljivi su po spasilačkoj opremi: kratkim crvenim hlačama i žutoj majici s crvenim natpisom – Spasilac/Lifeguard.

Hrvatski Crveni križ svake godine provodi tečaj za spasioce u trajanju od tjedan dana. Sastoji se od poduke iz prve pomoći, ekologije i spašavanja, u teoretskom i praktičnom smislu. Preduvjeti za osposobljavanje za spasioca su punoljetnost, zdravstvena sposobnost te dobre plivačke sposobnosti.

Spasioci rade nadzor, prevenciju, spašavanje i pružanje prve pomoći, a u prvih mjesec dana rada Spasilačke službe na plaži Žnjan bilo je oko 50-ak intervencija, od lakših poput posjekotina i otvorenih rana, preko sunčanice, do izgubljenih osoba i najtežih zadataka poput spašavanja plivača od utapanja.

Obzirom na veličinu plaže i veliki broj posjetitelja plaže Žnjan riječ je o nedovoljnom broju spasioca, a rezultat je to sve manjeg interesa mladih ljudi da se bave ovim poslom. Riječ je o jednom od nekad najatraktivnijih i najzanimljivijih poslova za mlade ljude, posebno studente, kojima je to bio ljetni posao i izvor džeparca.

Upravo stoga, ovim putem upućujemo apel punoljetnim mladim osobama, dobrih plivačkih sposobnosti, koji bi sljedeću sezonu željeli raditi kao spasioci na vodi ili moru da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Split s iskazom interesa na e-mail koordinatorice za područje Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije: tanja.marinkovic@hck.hr

Informacije o Tečaju osposobljavanja spasilaca na otvorenim vodama dostupne su OVDJE. Osposobljavanje spasilaca jedini u Hrvatskoj temeljem javnih ovlasti provodi Hrvatski Crveni križ na tečaju u trajanju od tjedan dana. Riječ je o zanimanju koje bi u budućnosti moglo imati veliku potražnju zbog zakonske obveze organizacije rada spasilaca na moru, vodi, bazenu i drugim vodenim atrakcijama.

IMG_9934

Bookmark the permalink.

Comments are closed