U Splitu održana konferencija pod nazivom Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana

U Splitu je održana konferencija pod nazivom Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana, koju je organizirala zastupnica u europskom parlamentu Željana Zovko i čijem se pozivu odazvao europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije Christos Stylianides.

Na konferenciji su pored navedenih prisustvovali Ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, Davor Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane, Dragan Lozančić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Blaženko Boban župan Splitsko-dalmatinske županije, Nino Vela, zamjenik gradonačelnika Grada Splita, Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske, Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, te Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, te predstavnici svih žurnih službi- Vatrogasaca, Hrvatskog Crvenog križa, HGSS-a, Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Također, na konferenciji su sudjelovali predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela.

U dvije panel rasprave sudionici su razgovarali o protupožarnoj spremnosti žurnih službi ali i o važnosti educiranja građana u odgovoru na ugrozu od požara te o mehanizmima Unije u odgovoru na krize.

Naglasak konferencije je bio uspostavi tzv. rescEU-a, te je posebno istaknuto kako su to europski kapaciteti za civilnu zaštitu kojima će se nadopunjavati postojeći nacionalni kapaciteti za koordiniran europski odgovor koji se aktivira u slučaju da nacionalni kapaciteti nisu dovoljni. RescEU je zamišljen kao brz,pragmatičan i efikasan mehanizam dostupan članicama Europske unije.

Nakon konferencije, sudionici su obišli centar Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, gdje su prezentirani rad i oprema žurnih službi, te samo funkcioniranje OPZ-a u Divuljama.

DhaHrTFXkAAbpwl

Bookmark the permalink.

Comments are closed