TJEDAN CRVENOG KRIŽA: 8 – 15. svibnja

Plemenita ideja uzajamnog pomaganja ožitvorena je zahvaljujući švicarskom trgovcu, vizionaru Henryu Dunantu, utemeljitelju Pokreta Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca. Duboko potresen patnjama tisuća mrtvih i ranjenih u bitci kod Solferina 1859.g., pod geslom „Svi su ljudi braća“ organizirao im je pomoć u suradnji s mještanima.

Henry Dunant dobitnik je prve Nobelove nagrade za mir, devet godina kasnije umire u siromaštvu, zaboravljen. Unatoč tome, velika ideja živi i danas kroz najveću svjetsku mrežu humanitarnih organizacija koja okuplja 192 nacionalna društva i čiji je sastavni dio i Hrvatski Crveni križ.

Henry Dunant rođen je 8. svibnja i toga dana, u spomen na njega, obilježavamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca. Ujedno je to početak Tjedna Crvenog križa i Crvenog Polumjeseca kojeg   obilježavamo 8 – 15. svibnja.

Na ovaj Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca s ponosom odajemo priznanje radu naših volontera i djelatnika koji su na prvoj liniji odgovora na rastuće potrebe zajednica koje su pogođene pandemijom COVID-19. Ovo je ujedno i prilika je da izrazimo našu zajedničku zahvalnost volonterima za njihovu izuzetnu predanost humanitarnom cilju i našim temeljnim načelima, i da im zahvalimo na dobroti, hrabrosti i nesebičnosti.

Volonterstvo u Crvenom križu s temeljnim načelima kojima se vodimo, potičemo još od osnovnoškolskih dana kroz Službu rada s mladima i Klub mladih…


Služba rada s mladima

Rad s mladima važan je segment djelovanja kojim mladi usvajaju temeljne vrijednosti koje Pokret promiče, a to je sprječavanje i ublažavanje ljudske patnje, zaštita života i zdravlja te poštivanja dostojanstva osobe. Kroz različite oblike suradnje s osnovnim i srednjim školama, zatim  direktnim radom s mladima u Klubu mladih nastojimo ih u što većem broju uključiti u naše aktivnosti i programe i na taj način omogućiti stjecanje novih znanja i vještina i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Volontirajući u Crvenom križu mladi razvijaju grupnu koheziju, toleranciju, razumijevanje i uzajamnu solidarnost. Imaju priliku sudjelovati u redovitim akcijama i pokaznim vježbama, povezivati se i umrežavati na nacionalnoj i internacionalnoj razini, stvarati nova poznanstva i prijateljstva, sudjelovati na edukacijama i međunarodnim kampovima i aktivno doprinositi razvijanju programskih aktivnosti s mladima.

Osposobljavanje mladih doprinijelo je i učinkovitosti odgovora na aktualnu epidemijsku krizu, njihov angažman i doprinos omogućuje kontinuiranu pomoć rizičnim skupinama u nabavi namirnica i lijekova.

Klub mladih

Klub mladih je osnovan u veljači 2009. godine i trenutno broji 54 člana. Područje djelatnosti Kluba mladih je raznoliko. Od sudjelovanja na raznim akcijama zdravstvenog prosvjećivanja, preventivnih programa Crvenog križa (Prevencija trgovine ljudima, Prevencija ovisnosti, Prevencija AIDS-a,…) do akcija Solidarnosti na djelu i širenja znanja o pokretu Crvenog križa.

Klub mladih je također uključen u obuku i pripremanje ekipa za Natjecanje mladih Crvenog križa i članovi se mogu uključiti i u druge djelatnosti poput Interventnog tima, Prve pomoći, Realističnog prikaza ozljeda i DDK kluba. Sastaju se redovito i na sastancima obrađuju teme poput: pravilne komunikacije, vještine vođenja, prevencija međuvršnjačkog nasilja, klimatske promjene i mnoge druge aktualne društvene teme.

Cilj je educirati mlade ljude, pružiti im priliku za rast i razvoj i potaknuti ih na što veće uključivanje u zajednicu. Tijekom sastanaka Kluba mladih, mladi se druže i stječu prijatelje za cijeli život, imaju priliku sami organirati sastanke, igrati razne igrice i biti educirani za vođenje radionica, neometano iznose svoje stavove i uključuju se u debate. Svoje vrijeme posvećuju širenju svijesti o humanosti i važnosti volontiranja i humanitarnog rada.

superheroj

Volonteri, hvala! Vi mijenjate svijet nabolje! Pridružite nam se! #uSlužbiHumanosti

Bookmark the permalink.

Comments are closed