Svi građani svijeta mogu spasiti život – 16. listopada obilježen Svjetski dan oživljavanja

Na inicijativu Europskog vijeća za reanimatologiju kao i srodnih stručnih društava iz cijelog svijeta, ove je godine 16. listopada po prvi put globalnom akcijom obilježen „Svjetski dan oživljavanja

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje oko devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna.

SDO-01
Građani su kod 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja i ako odmah započnu s oživljavanjem mogućnost za preživljavanje i potpun neurološki oporavak žrtve srčanoga zastoja povećava se za 2 do 4 puta. Zadnjih nekoliko godina tomu su pridonijele i inicijative u zemljama u kojima je u škole uvedena dvosatna edukacija iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR)  počevši u dobi od 12 godina pa je 2015. godine i Svjetska zdravstvena organizacija podržala  kampanju „Djeca spašavaju živote“.

SDO-02
Gradsko društvo Crvenog križa Split sa svojim djelatnicima i volonterima, a u suradnji sa Ustanovom za Hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije, obilježilo je Svjetski dan oživljavanja javnozdrastvenom akcijom mjerenja krvnog tlaka i kontrolom šečera u krvi.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija s održane akcije…

Svjetski-dan-ozivljavanja (1) Svjetski-dan-ozivljavanja (2) Svjetski-dan-ozivljavanja (3) Svjetski-dan-ozivljavanja (4) Svjetski-dan-ozivljavanja (5) Svjetski-dan-ozivljavanja (6) Svjetski-dan-ozivljavanja (7) Svjetski-dan-ozivljavanja (8)

Bookmark the permalink.

Comments are closed