Splitski spasioci ovog vikenda osiguravali hvarski ÖTILLÖ Swimrun

Članovi spasilačkog kluba Gradskog društva Crvenog križa Split – ST galebovi ovog su vikenda sudjelovali na osiguranju svjetskog događaja ÖTILLÖ Swimrun Hvar gdje su bili zaduženi za pružanje prve pomoći ukoliko dođe do povreda natjecatelja, zatim za procjenu stanja natjecatelja, kao i za nadzor natjecatelja tijekom utrke. Na sreću, osim manjih posjekotina i uboda ježinaca, utrka je prošla bez većih intervencija, ali je bila još jedno veliko iskustvo za naše spasioce koji su obučeni za najzahtjevnije situacije spašavanja života na vodi.

Ukoliko i ti želiš postati član splitske spasilačke službe, raditi kao spasilac na splitskim plažama te povremeno putovati i raditi na osiguranjima brojnih događanja na vodama u našoj županiji prijavi se, testiranja kreću uskoro, a više detalja možete pronaći na ovom linku.

IMG-20190406-WA0018

Više o ÖTILLÖ Swimrun sportskoj disciplini

Grad Hvar dobio je izuzetnu čast biti domaćinom kvalifikacijskih ÖTILLÖ utrka za Svjetsko prvenstvo u swimrunu – novoj sportskoj disciplini u kategoriji aquatlona u kojoj natjecateljski parovi naizmjenično trče i plivaju.

Ova izuzetno zahtjevna disciplina izdržljivosti, koja se temelji na naizmjeničnom plivanju i trčanju na stazama dugim od 45 do 75 kilometara, u Hvaru je okupila gotovo 400 natjecatelja. Dvije utrke koje prolaze kroz povijesnu jezgru grada, zaštićeni krajolik Paklenih otoka i poluotoka Pelegrin, uz ruševine ilirskih gradina i rimskih vila, kroz stara naselja, preko maslinika, vinograda i polja lavande, povezat će najljepše i najvrijednije što Hvar ima od prirodne i kulturne baštine.

Swimrun kao sportska disciplina nastao je 2006. godine u Švedskoj, a prva swimrun organizacija ÖTILLÖ (što na švedskom znači „od otoka do otoka“) ovu je izuzetnu sportsku avanturu proširila diljem svijeta. Organizacijom manifestacije „ÖTILLÖ Swimrun Weekend Hvar“ Hrvatska ulazi u prestižno društvo zemalja u kojima se održavaju utrke ÖTILLÖ Svjetskog prvenstva (uz Švedsku, Njemačku, Englesku i Švicarsku). Utrke su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se tradicionalno svakog rujna održava u stockholmskom arhipelagu, iz kojeg je sve i krenulo.

Swimrun okuplja istinske zaljubljenike u sport i prirodu s obzirom da je ovo jedna od rijetkih sportskih disciplina koja se prilagođava prirodi i njenim zahtjevnim terenima. Natjecatelji su prvog dana hvarskog swimrun vikenda prošli kraću stazu (takozvana sprint utrka duga 15,5 kilometara, sa 6 trčanja ukupne dužine od 13 kilometara te 5 plivanja ukupne dužine od 2,5 kilometra). Utrka za Svjetsko prvenstvo sa stazom dugom čak 45,5 kilometara (11 trčanja ukupne dužine od 34,8 kilometara, te 10 plivanja ukupne dužine od 10,7 kilometara) povezala je stari dio grada Hvara s Forticom, rt Pelegrin, četiri Paklena otoka, naselja Brusje, Malo Grablje i Milnu te prekrasne južne i sjeverne uvale otoka. Start i cilj obje utrke bio je na glavnom Trgu sv. Stjepana.

Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije – ženski, muški i mješoviti parovi, koji se tijekom utrke ne smiju međusobno udaljiti više od 10 metara. Pravoj sportskoj avanturi pridonosi zahtjevna konfiguracija terena i činjenica da su od početka do kraja utrke natjecatelji u istoj sportskoj opremi.

Ulaskom u međunarodnu ÖTILLÖ obitelj Hvar ponovno svijetu pokazuje svoj sportski duh i bogatu turističku ponudu te još jednom potvrđuje da je otočka predsezona idealno vrijeme za aktivni turizam i velika sportska događanja na našem najsunčanijem otoku.

IZVOR: Turistička zajednica grada Hvara

Bookmark the permalink.

Comments are closed