Preminuo Jakov Kovač – dugogodišnji ravnatelj splitskog Crvenog križa

Dana 13. travnja 2020. u 86. godini života preminuo je Jakov Kovač. Rođen je 1934. godine u Kaštel Sućurcu. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, malu maturu u Klasičnoj gimnaziji u Splitu, a Srednju zdravstvenu školu, tehničko-laboratorijskog smjera, i studij zaštite na radu diplomirao je u Zagrebu. Godine 1959. zaposlio se u Domu zdravlja Kaštela, a od 1968. godine zaposlen je u Domu zdravlja Split u kojem je radio na raznim voditeljskim mjestima.

Krajem 1990. godine preuzima dužnost ravnatelja Crvenog križa grada Splita, a nedugo nakon toga i Splitsko-dalmatinske županije te na tim dužnostima ostaje do umirovljenja, konca 2004. godine. Posebno se istaknuo požrtvovnim i neumornim humanitarnim radom i zalaganjem u vrijeme Domovinskog rata i agresije na našu domovinu.

Za svoj rad i društveni angažman nagrađen je različitim priznanjima i nagradama: Spomenicom i Medaljom Domovinskog rata, Spomenicom i Medaljom Domovinske zahvalnost. Povodom 120-te obljetnice Hrvatskog Crvenog križa nagrađen je Medaljom zahvalnosti. Godine 2000. nagrađen je Poveljom Grada Splita.

Godine 2011. objavio je vrijedno djelo “Žitelji Dalmacije u službi humanosti od 1500. do 2005. godine”. Knjiga je svečano predstavljena u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu 9. siječnja 2012., a predstavili su je mons. dr. sc. Drago Šimundža, Josip Botteri Dini, pok. dr. Ivo Ostojić uz moderiranje dr. Vide Popovića.

NasJakov

Bookmark the permalink.

Comments are closed