Održan seminar Crvenog križa za stručne suradnike u splitskim školama

Od 23. do 25. rujna Gradsko društvo Crvenog križa Splita održalo je seminar za stručne suradnike Crvenog križa u osnovnim i srednjim školama, a trodnevni seminar održavao se na Braču. Riječ je o seminaru namijenjenom stručnim suradnicima i pedagoškim djelatnicima u osnovnim i srednjim školama koji surađuju s Gradskim društvom Crvenog križa Split kroz različite teme i aktivnosti, razvijajući humane vrednote i volonterstvo među školskom djecom.

Crveni križ Split ima dugogodišnju uspješnu suradnju sa splitskim školama, a suradnja se odvija uz koordinaciju Službe za mlade koju vodi Silvana Nikolić iz Crvenog križa Split koja je uz dr. sc. Tonija Maglicu osmislila i vodila program ovogodišnjeg seminara. Dosadašnja praksa okupljanja stručnih suradnika jednom u dvije godine protekle dvije godine bila je onemogućena zbog epidemije koronavirusa pa je ovogodišnje izdanje seminara tematski bilo posvećeno kriznim situacijam, zbog njihovog intenziteta i čestine pojavljivanja proteklih godina. Cilj je seminara bio osnažiti profesionalne kapacitete stručnih suradnika čemu su bila posvećena prva dva dana seminara kroz teme “Stereotipi, predrasude, tolerancija, empatija” te “Krizni događaji i mentalno zdravlje: stres, trauma“.

Seminar (1)
Dr. sc. Toni Maglica, socijalni pedagog bogatog iskustva na polju socijalne skrbi, dugogodišnji suradnik Crvenog križa Split te profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu vodio je sesiju “Stereotipi, predrasude, tolerancija, empatija” uz interaktivna predavanja i radionički tip vježbi. U svom izlaganju animirao je pedagoške i stručne djelatnike na aktivno promišljanje o sterotipima i vezanim temama te ih je kroz slikovite primjere i situacijski prikaz slučajeva pripremio za snažniji pedagoški odgovor u školskim sredinama, osobito prema djeci. Osvjestio je važnost i ulogu stručnog odgovora u prevenciji poremećaja u ponašanju kod djece i mladih, ali i stručnog osoblja, djelatnika.

Seminar (5)
Slijedom učestalih kriznih događanja u vidu elementarnih nepogoda i epidemije bolesti, ali i svakodnevnih stresnih i kriznih izazova, sociologinja Crvenog križa, iskusna dugogodišnja voditeljica savjetovališta te stručnih edukacija Silvana Nikolić održala je predavanje “Krizni događaji i mentalno zdravlje: stres, trauma“. Upoznajući s fazama kriznih događaja Nikolić je sudionike upoznala i s protokolom postupanja u krizama. Trauma i stres često su neizostavni dio navedenih događaja, ali i neizostavni dio svakodnevnog života i rada, zbog čega su pokazane vođene vježbe imale za cilj razvijati i osnažiti kapacitete sudionika za snažniji odgovor na stres. Također, cilj je bio osvijestiti pokazatelje stresa kako bi preventivni odgovor na njih bio brži.

Seminar (2)
Zadnjeg dana seminara prezentirane su mogućnosti suradnje, edukacije i volontiranja u organizaciji Crvenog križa, a predložene programe predstavile su Silvana Nikolić i Jelena Hrgović Tomaš iz Crvenog križa Split. Silvana Nikolić istaknula je kako Crveni križ na području Splita ostvaruje suradnju s 4 predškolske ustanove, 30 osnovnih i 19 srednjih škola u provedbi programa Crvenog križa: Odgoj za humanost, Razvijanje vještina pružanja prve pomoći, Solidarnost na djelu, Prevencija trgovanja ljudima, Priprema za izvanredne situacije – potres, Zaštita zdravlja i prevencija rizičnih ponašanja. 14 osnovnih i 15 srednjih škola sudjeluje sa svojim školskim ekipama u Natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje se održava svake godine, izuzevši vrijeme pandemije, na tri razine: gradskoj, međužupanijskoj i državnoj, na kojima su ostvarivali zapažene rezultate.

Voditeljica Kluba mladih Jelena Hrgović Tomaš predstavila je program za mlade – projekt „U službi humanosti. Odgoj za humane vrednote i društveno odgovoran život“. Riječ je o osnovnom programu za volontere koji će započeti 3. listopada i održavat će se u prostorijama Crvenog križa jednom tjedno do kraja školske/akademske godine, a u njemu mogu sudjelovati mladi od 15 do 30 godina koji žele proširi vidike, uključiti se u rad humanitarne organizacije, volontirati, ali i usvajati nova znanja i vještine kroz neformalne oblike obrazovanja.

Na stručnom seminaru sudjelovalo je 12 polaznica, a uručene su im i potvrde o sudjelovanju. U zaključnoj evaluaciji seminara istaknule su kako je potrebno nastaviti s organizacijom ovakvih edukativnih i mentalno nužnih osnaživanja nastavnika, a korištene metode i oblici rada primjenjivi su u radu u nastavi.

Seminar (4) Seminar (3)

Bookmark the permalink.

Comments are closed