Mali volonteri iz Splita za djecu iz Ukrajine u Splitu

Da loše okolnosti mogu rezultirati dobrim djelima svjedoči i jedna priča iz Splita. Pedagoginja Iris Didić Mužić zaposlena u splitskoj Osnovnoj školi Dobri odazvala se pozivu za volontiranje Službe za psihosocijalnu podršku Crvenog križa Split, a njen primjer slijede i mali volonteri iz OŠ Dobri.

Aktivni volonterski klub školaraca iz OŠ Dobri pridružio se valu pomoći za raseljeno stanovništvo iz Ukrajine, među kojima je i puno djece. Čuvši da su se i u njihovu gradu smjestila neka djeca koja su morala napustiti svoje domove odgovorili su onako kako djeca to najbolje znaju: izradili su radove s ohrabrujućim porukama, pjesmama, molitvama, ali i zastavama i drugim simbolima vezanim za Ukrajinu i Hrvatsku te znakovima prijateljstva koje ih povezuju – slika ruke u ruci, slika srca itd.

1648640898164

Osim toga, djeca su odvojila neke od svojih najdražih igračaka i društvenih igri za darovanje, kao i školski pribor te slikovnice za svoje vršnjake iz Ukrajine smještene u splitskom Brodosplitu. Tu pošiljku ukrajinskoj djeci u dobi od 4 do 12 godina isporučila je pedagoginja Didić Mužić koja k njima odlazi jednom tjedno kako bi provodila program psihosocijalne podrške koji se sastoji u međusobnom upoznavanju, upoznavanju kulture zemlje iz koje su došli kao i običaja zemlje u koju su došli. U pripremi je radionica koje će biti prilagođene njihovu uzrastu, a cilj im je kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena djece koja pohađaju ukrajinsku školu na daljinu, kako bi što manje bile usmjerene na okolnosti izbjegličkog života.

1648640898236

Ratna zbivanja utjecala su na to da se životi djece itekako promijene. Djeca iz Ukrajine izbjegla su iz svojih domova, u Brodosplitu su smještena s obitelji, i u samo mjesec dana prekinuto im je bezbrižno djetinjstvo. Iako djetinje vedre naravi, svjesni su ratnih okolnosti, koje se trude zaboraviti kroz malo igre. Vesele ih igračke, slikovnice i pokloni njihovih vršnjaka. I splitska djeca, iako nisu iskusila rat i progonstvo, osjećaju tegobe, strah i neizvjesnost ratnih okolnosti koja su njihove vršanjke doveli u Split. A iako se nikada nisu sreli jedni drugima šalju iskrene poruke podrške i razumijevanja o čemu svjedoče njihovi crteži.

1648640898359
mladi-volonteri
1648640898570
1648640898186
1648640898209
1648640898319

Bookmark the permalink.

Comments are closed