Intervencije Crvenog križa u poplavljenom selu Kokorići u okolici Vrgorca

VRGORAC U POPLAVI – MALA SREDINA VELIKOG SRCA

7.12.2020. godine uslijed velikih oborina i nadiranje vode poplavljeno je mjesto u okolici Vrgorca, selo Kokorići koje je odsječeno od ostatka sela te se do njih može doći isključivo vodenim putem. Gradsko društvo Crvenog križa Vrgorac kao član Gradskog stožera Vrgorca, aktivan je od prvog dana od početka ove izvanredne situacije, ali svoje aktivnosti prevencije i pomoći stanovništvu provodio je 2 dana prije izvanredne situacije.

Aktivnosti koje provode djelatnici i 15-ak volontera GDCK Vrgorac su: popisivanje evakuiranih stanovnika izmještenih na sigurne lokacije, direktno kontaktiranje ugroženog stanovništva i osiguravanje njihovih individualnih potreba poput prehrambenih, higijenskih i kućanskih potrepština, kao i lijekova, pomoć u gradnji nasipa, pomoć ugroženom stanovništvu pri prenošenju i osiguravanju stvari iz domaćinstava s nižih na više katove, podjela toplih obroka i vode, logističko opremanje lokacije Stožera Grada Vrgorca na terenu, kao i izmještanje istog nakon ugroze prve lokacije.

Uz GDCK Vrgorac na području pogođenog poplavom aktivirali su se i GDCK Split, ZU CKSDŽ, GDCK Makarska, GDCK Imotski i HCK.

Grad Vrgorac iako je mala sredina ima veliko srce i to se pokazalo upravo u ovoj kriznoj izvanrednoj situaciji poplave. Stanovnici su sukladno svojim mogućnostima ponudili svoju pomoć kao na primjer i gdin. Zvonimir Pervan ustupio je besplatni smještaj ugroženom stanovništvu u svom turističkom smještaju etno selu Kokorići, Dječji vrtić Pčelica Vrgorac priprema tople obroke za Operativne snage Civilne zaštite, MI braća Pivac osiguravaju tople obroke za sve ugrožene stanovnike, vlasnik pekarnice Jadran osigurao je svima na terenu dostatnu količinu pekarskih proizvoda.

Ostali građani Grada Vrgorca ponudili su financijsku i materijalnu pomoć, kao i najvrednije svoje vrijeme i svoje znanje i zato se posebno zahvaljujemo svim volonterima Gradskog društva Crvenog križa Vrgorac.

Današnje stanje (11.12.2020. godine) vodostaj u selu Kokorići od sinoć je porastao za 30 cm (vjerodostojna točka mjerenja ne postoji već se uspoređuje s prethodnim danom). Poplavljeno i evakuirano je 6 domaćinstava – 20 osoba. Djelomična evakuacija (s nižeg na viši kat) organizirana je za 3 kućanstva – 8 osoba).  Trenutno se planira djelomična evakuacija još jednog kućanstva s  4 osoba.

Do danas GDCK Vrgorac podijelio je 160 toplih obroka, 250 l vode i svih individualnih potrepština sukladno potrebama mještana ugroženog područja. Aktivnosti i potrebe se mijenjaju iz sat u sat te se prilagođavamo istima, a počeli smo i  pripremati logističku podršku za II. fazu oporavka (isušivači, dezinfekcijska sredstva…).

A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8 A9 A10 A11 A12 A13 A14

Bookmark the permalink.

Comments are closed