Djelatnici i volonteri Crvenog križa Split pridružili se Splitskom skautskom zboru u petoj sezoni Boranke i pošumljavanju opožarenih područja u okolici Splita

U subotu, 24. rujna započela je peta sezona pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije stradalih u velikom požaru 2017. u okolici Splita, a akcija je započela na obroncima Mosora koji je pod upravljanjem Hrvatskih šuma. Riječ je o petoj sezoni pošumljavanja, a u dosadašnjim akcijama u prethodne četiri godine zasađeno je preko 100.000 sadnica. Među sadnim materijalom prevladavaju primorski i crni borovi, čepresi, pinije, hrast medunac i crnika, sivi jasen itd. U dosadašnjim akcijama sudjelovalo je preko 8.500 volontera što ovu kampanju čini jednom od najvećih volonterskih akcija u Europi.

Kao partneri-suradnici u organiziranju sudjeluju Grad Split, Splitsko dalmatinska županija, Ravnateljstvo Ministarstva unutarnjih poslova RH za civilnu zaštitu, HGSS i Crveni križ Split, a prvoj ovogodišnjoj akciji volonterski se odazvalo 150 sudionika među kojima su bili učenici V. gimnazije “Vladimir Nazor”, Prirodoslovne škole Split te Srednje pomorske škole.

Projekt se realizira uz podršku Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti i Agencije za mobilnost i programe EU zbog čega su i strani volonteri ovog ljeta podržali Boranku u aktivnostima zalijevanja sadnica.

Aktivnost pošumljavanja ostvaruje se isključivo na područjima gdje je šuma već postojala, pa je stradala u požarima, tako da se ne narušavaju površine suhih travnjaka zaštićene programom Natura 2000, a sade se isključivo vrste koje su propisane i koje volonterima omoguće upravitelji nad tim prostorima – Hrvatske šume – koje provode uvodnu edukaciju i ostvaruju nadzor pošumljavanja.

Akcija Boranka nastavlja se 3. listopada na podrulju grada Trogira, a 8. listopada i 15. listopada održavat će se na području Splita.

Boranka

Bookmark the permalink.

Comments are closed